Asuminen,  Indonesia,  Matkakertomuksia,  Ruoka,  Sukellus & Snorklaus

Lembongan Island – paikka josta et halua lähteä pois

Nopeasti ne päivät vaan meni ja piti ruveta miettimään jo pois lähtöä. Ei ei ja ei. En todellakaan halunnu lähteä vielä pois, niin mahtava paikka tuo Lembongan vain on. Kaveri lähti takasin Balille hommailemaan visa extensionia ja mä päätin että jään kyllä vielä hengailemaan kun ei mihinkään ole kiire. Bookkasin siis lisää majotusaikaa. Noh siinähän se nätisti vielä 10 päivää vierähtikin. Majotuksia kun katsoin, niin joo hostellin olisi saanut aika halvalla mutta toisaalta… Jos 10 euroa yöltä saa oman huoneen isolla sängyllä, guest housessa missä suoraan ovelta pääsee uima-altaalle, niin kummankohan valitsen? Eipähän tarvinnu kauaa miettiä.

Bookkasin huoneen Naturale Guest Housesta koska Suba Homestay oli jo valitettavasti täyteen buukattu. Mutta mikäs siinä sain puhuttua tämän jopa samaan hintaan kun edellisen ja taso vielä vähän parempi. Eipä muuten mutta Naturalessa oli oma ravintola mistä sai myös aamupalan todella halvalla.

Naturale Guest House – Lembongan

Lembongan ja sukellus

Vihdoin sitten oli ilmastoinnista tullut flunssa ohi ja pääsi varaamaan sukellusta. Lembongan ja Penidan saaren ympäristö on yhtiä parhaista sukelluspaikoista. Vesi on kristallin kirkasta, näkyvyys 20-30 metriä ja nähtävää on todella paljon. Valitsin sukellusfirmaksi Scuba Center Asian, parin Hollantilaisen pitämä paikka. Vähän hintavampi, mutta kuitenkin laadukkaat varusteet ja erittäin ammattitaitoinen henkilökunta. Ekalla reissulla mentiin Penidan saaren pohjoispuolelle tekemään muutama drift dive, elikkä koralliriutan reunalla virtauksen viemänä valuttiin eteenpäin. Itselle eka drift dive ja oli vähän alkuun haasteita, mutta kyllä se siitä sitten lähti kun tajusin miten toimia.

Tottahan toki siinä tuli ehkä hieman painostuksen alla varattua vielä seuraavalle päivälle toinenkin reissu. Ja hyvä että tuli varattua, samalla tapaa drift divenä mentiin ja oli vielä kovempi virtaus. Mutta tällä kertaa alko olemaan homma niin hallussa että tämähän oli pelkkää nauttimista. Ihan huikeeta vaan valua pitkin riuttaa melkeimpä juoksuvauhtia ja katella elämää, sekä riutan mahtavia värejä. Vähän kun kattelis luontodokkaria.

Dive Master reissulla oli kyllä jotakin ihan omaa luokkaansa. Sukeltamaan lähtiessä ilmaa tankissa on 200 baria, ylös olis hyvä tulla viimeistään kun jälellä on 50 baria. Meillä muutamalla kokeneemmattomalla meni molemmilla sukelluksilla about 30-40 barin tienoille. Dive masterillä joka sukelluksen jälkeen 100 baria tai enemmän vielä jälellä. Aivan uskomattomat hengitystekniikat ja miten hän pystyy käyttämään niin vähän ilmaa muihin verrattuna.

Mutta ehdottomasti jos sukellus kiinnostaa niin Lembongan on siihen aivan uskomattoman hyvä paikka. Valitettavasti tällä kertaa aaltojen takia ei päästy Manta Pointille kattomaan rauskuja.. Se olis ollu aika hienoa. Ei muuta kun ens kerralla sitten. Reissu kahella sukelluksella maksaa noin 100-120 euroa, toki melko hintava verrattuna esim Malesiaan jossa parhaimmillaan pääsee 20 euroa per sukellus.

Gala-Gala Underground House

Lembonganin etelä puolella löytyy “talo nimeltään Gala-Gala Underground house. 70 luvulla kaveri nimeltä Byasa lähti pakoon uhkapelivelkojaan ja joutui piiloutumaan velanperijöiltä. Hän rakensi aivan uskomattoman kokosen asunnon maan alle joka on yhteensä noin 500 neliötä. Täällä Byasa sitten asui perheensä kanssa. Luolaan nykyään pääsee virailemaan pienellä sisäänpääsymaksulla. Paikan päällä “lippuja” myy Byasan lapsi jolla on paljon tarinoita kerrottavana. Tulikin juteltua hänen kanssaan pitkä tovi ennen luoliin menoa. Uskomattomat pienet käytävät menevät koko ison alueen alla ja ulos pääsee monesta kohtaa. Tämä oli kyllä huikea kohde ottaen huomioon paikan historian. Lue Byasan tarina alla olevasta kuvasta!

Gala-Gala Underground House – Lembongan

Secret ja Hidden beach

Meri alkoi vihdoin vähän laantumaan ja aallot pienenemään. Oli siis aika lähteä kattemaan rannalta päästäviin snorklauspaikkoihin. Ekaks ajelin Secret Beachille joka nimensä mukaan kyllä hyvin secret paikassa olikin. Pienien vaikeuksien jälkeen kuitenkin onnistuin paikan löytämää. Tämä varmasti melkein aina onkin ihan private paikka koska sinne tuskin kovin moni löytää. Alas mennään pientä polkua pitkin metsän läpi ja sitten aukeaa huikea pieni ranta, josta pääsee myös hyvin snorkailemaan. Lähettyvillä menee kuitenkin todella kovat merivirtaukset, joten hirveen pitkälle ei uskaltanut lähteä, varsinkin kun yksin oli liikkeellä.

Vihdoin sitten pääs myös kattomaan miltä Hidden Beachin viereinen laguuni näyttää. Hidden beach taas nimensä mukaan ei kyllä kovin “hidden” ole. Edellisellä kerrallahan tuo ei onnistunu koska aallot oli todella isoja. Oottelin että laskuvesi oli alkanu niin laguunilla aukeaa makee luola pienellä biitsillä varustettuna. Tänne olis melkeen pitäny ottaa eväät ja pari olutta mukaan. Aivan huikeen näkönen paikka ja sai tietenkin olla ihan omassa rauhassa. Nää on itelle niitä makeimpia paikkoja, ei isot rannat mitkä on täynnä auringossa makaavia turisteja.

Lembongan ja ruoka

Indoneesiassa, niinkuin muuallakin Aasiassa ruokahan on aivan uskomattoman hyvää ja ennen kaikkea halpaa. Lembonganilla kalaruoka on hyvää, tuoretta ja halpaa. Sitä ehdottomasti kannattaakin syödä, toki myös muita paikallisia ruokia. Nopeasti ja halvalla jos haluaa syödä niin esim Nasi Gorengin paistetun riisin saa 20.000 rupialla, joka on 1,2€. Aamupalaksi tuli otettua monesti smoothie bowl, todella hyvää ja terveellistä!

Näin vain Lembonganista tuli taas jälleen yksi lempipaikoista ja sinne on kyllä pakko mennä vielä uudestaan! Erittäin rauhallinen ja mukava saari, paljon kuitenkin tekemistä varsinkin jos tykkää meress olemisesta. Nämä on ehdottomasti paljon parempia vaihtoehtoja kiireisiin turistirysäpaikkoihin, missä meteli on hirveä ja ihmisiä joka puolella. Saarilla meno on paljon rennompaa ja ihmisetkin elää hyvin erilaista huolettomampaa elämää. Ota suunnaksi siis Lembongan seuraavan kerran kun Balilla olet!

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *