Asuminen,  Etelä-Korea,  Matkakertomuksia,  Ruoka

Soul, nähtävyyksiä ja vieraita Suomesta

Sitten tulikin aika jättää Kaakkois-Aasia hetkeksi taakse ja seuraavana oli vuorossa Soul, Etelä-Korea. Tämä valiintui kohteeksi kun oli isän, sekä hänen vaimon kanssa sovittu että nähdään jossakin maassa ja he halus mennä Etelä-Koreaan. Ja miksipä ei, kyllähän Korea itselläkin oli listalla ja hyvä aika vuodesta mennä kun sielläkin on kesä. Tosin osittain vähän liiankin kuuma, varsinkin suurkaupunkiin ja nähtävyyksien katseluun. Parhaimmillaan lämpötila nousee kesällä sinne +35C.

Lentelin Balilta Vietnamin kautta Souliin muutama päivä ennen vieraita ja bookkasin itelleni hostellin kaheks yöks. Ajattelin että menempä valmiiksi jo lähelle tulevaa hotellia mihin siirrytään niin ei ole pitkä matka sitte vaihtaa paikkaa. Noh aluehan oli Myeon-dong, joka nyt ei ihan halvimmasta päästä ole. Hostelli Step Inn Myeongdong maksoi 30 euroa yöltä kuuden hengen makuusalissa, vähän niinkuin kapsuli majoitus. Toki kyllä hyvin laadukas paikka ja aamupala sisälty hintaan. Lokaatio on todella hyvä, sillä se on suoraan Myeong-dongin kävelykadulla. Kävelykadulla on myös joka ilta Night Market, mistä saa paikallisia katuruokia.

Ensimmäiset vieraat Suomesta

Muutama päivä siinä meni vähän kaupunkiin tutustuessa ja lähinnä hyviä ruokia syöden. Sittempa olikin aika lähteä lentokentälle vastaan kun ensimmäiset reissuni vieraat saapu Suomesta, eli isä ja hänen vaimonsa Tiina. Sieltähän ne sitten saapu myös rinkat selässä. Kehotin nappaamaan rinkat, koska on se vaan niin helpompaa liikkua paikasta toiseen, varsinkin jos meinaa monessa kohteessa olla reissun aikana. Tarkotus oli sitten painella ympäri Etelä-Koreaa 12 päivää, kohteina Soul, Gyeongju, Jeju Island ja takasin Souliin. Majotuttiin aluksi Soulissa omaan tasoon “hieman” hienommassa hotellissa Sotetsu Hotels joka olisi normaalisti kyllä aika yli oman budjetin. Ei kerrota hintoja tässä.

N Soul Tower

Suomesta matkustaneilla tietysti pieni väsymys pitkän lennon jälkeen joten mietittiin vain kevyt nähtävyys sille päivälle, no mikäs sen parempi kuin nousta köysirataa pitkin Namsan Mountain Parkiin ja mennä katsomaan nähtävyyksiä N Seoul Toweriin. Köysirata nousee ylös mäen päälle jossa jo itsessään on hienot nähtävyydet ja iso aukio kahviloineen, sekä ravintoloineen. Ylhäällä on myös terassialue, mistä löytyy “Locks of Love” tuomaan hyvää onnea pariskunnille, eli aidat täynnä ihmisten laittamia lukkoja.

N Seoul Tower on avattu vierailijoille 1980 ja se on 236 metriä korkea. Ylös pääsee hissillä ja hintaa näille köysiradan kanssa yhteensä tuli noin 15€ per henkilö. Tornista näkee lähestulkoon koko Soulin ja maisemat ovatkin huikeita, menimme tällä kertaa päiväsaikaan, pimeällä kaupungin valojen syttyessä kokemus on varmasti myös aivan maaginen.

Bukchon Hanok Village – Soul

Bukchon Hanok Village on asuinalue Soulissa josta löytyy kunnostettuja perinteisiä Korealaisia taloja mitä kutsutaan Hanokeiksi. Alueella käy erittäin paljon turisteja tämän takia ja se aiheuttaakin hieman päänvaivaa paikallisille, sillä se tietenkin tuo alueelle paljon melua. Tästä syystä vierailijoita kehotetaankin arvostamaan asukkaita ja käyttäytymään sen mukaisesti. Bukchon Hanok Village oli perinteisesti korkea-arvoisten hallituksen virkamiesten ja aatelisten asuinalue Joseon-kaudella. Moni alueella vieraileva vuokraa perinteisen Hanbok asun joka onnistuu monesta pienestä vuokraamosta alueella.

Käytiin myös pienessä museossa Bukchon Asian Cultural Art Museum. Sisäänpääsy maksoi noin 4€ mutta tähän sisältyi vielä valinnainen tee tai kahvi. Museon puutarha on Japanilaisen tyyliin erittäin tunnelmallinen vaikka museo on pieni, se on näkemisen arvoinen.

Changdeokgung ja Secret Garden

Bukchonin vieressä sijaitsee Changdeokgung palatsi suuressa puistossa. Se on yksi Joseon-dynastian (1392–1897) kuninkaiden rakentamasta “viidestä suuresta palatsista”. Changdeokgung oli monien Joseonin kuninkaiden suosituin palatsi. Kuten muutkin viisi suurta palatsia Soulissa, se vaurioitui pahoin Japanin Korean miehityksen aikana. (1910-1945). Alueelle on hyvä ottaa lipputoimistosta QR-koodilla linkki äänioppaaseen. Näin pystyy kätevästi kuunnella alueen historiasta samalla kun tutkii temppelin aluetta.

Samalla alueella sijaitsee myös Secret Garden jonne pitää maksaa erikseen sisäänpääsymaksu. Puutarhaan pääsee ainoastaan opastetuilla kierroksilla joita on tarjolla niin Koreaksi, kuin Englanniksikin. Tämä kuitenkin kannattaa ehdottomasti maksaa, sillä puisto on erittäin hiukea ja meidän mielestä myös alueen paras nähtävyys. Meillä aikataulu sattu ikävästi että lähdössä oli vain Koreankielinen kierros. No mikäs siinä, ei kun mukaan vaan ja vähän koitti translatorilla kuunnella mitä opas kertoo.

DMZ – Demilitarized Zone

Etelä-Koreassa kun kerta oltiin ja Pohjois-Korean raja aivan lähellä, niin lähetäämpäs siellä käymään ja kattomaan mitä nähtävää alueella on. DMZ zonelle tehdään paljon opastettuja retkiä, näille hinta kyyteineen Soulista on noin 50€. Alue on tietysti hyvin vartioitu ja erittäin tarkka mistä esim. kuvia saa ottaa. Siellä pitää myös olla passi mukana, jota kysellään aika tiuhaan tahtiin.

Alueella kuljetaan bussilla eri kohteisiin niin Etelä-Korean puolella kuin ja DMZ vyöhykkellä. Se perustettiin toimimaan puskurivyöhykkeenä Pohjois-Korean ja Etelä-Korean maiden välillä vuonna 1953 tehdyn Korean aseleposopimuksen, Pohjois-Korean, Kiinan ja Yhdistyneiden Kansakuntien komennon välisen sopimuksen, mukaisesti. DMZ on 250 kilometriä pitkä ja noin 4 kilometriä leveä.

Alueella on myös maanviljelijäkyliä joissa paikallisia asuu ja viljelee maata. Yksi kohteista oli näköalatorni mistä pysty näkemään Pohjois-Korean puolelle asti. Eikös juuri kun sinne päästiin niin alkanut kauhea rankkasade ja näkyvyys katosi kokonaan. Sade kuitenkin loppu kun päästiin takas bussille ja opas ehdottikin että lähetään uudestaan katsomaan ja sitten alkokin näkymään! Ei Kimiä tosin.

Alueelta Etelä-Korealaiset ovat löytäneet kolme Pohjois-Korealaisten kaivamaa tunnelia, joista he yrittivät päästä Etelä-Korean puolelle. Nämä jäivät kuitenkin yritykseksi. Yksi nähtävyyksistä onkin siis kolmas tunneli. Tässä nyt kävi sitten huono tuuri koska rankkasateen takia alueelta meni sähköt poikki, joten tunneli olisi ollut aivan pimeä. Näin ollen sinne ei päästetty ketään ja harmiksi se jäi näkemättä. Veikkaan että tämä olis ollut paras nähtävyys DMZ alueella. What can you do…

Muutama päivä siis aluks Soulissa ja siitä jatkettiin matkaa Gyongjuun…

2 Comments

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Joo, olen samaa mieltä, useimmiten rinkat on ilman muuta kätevämmät. Nyrkkisääntönä niin, että jos vuokraat auton, sitten laukku, mutta muuten rinkka. Etelä-Korea olisi kiinnostava kohde, ja aika paljon niitä tunnetuimpia kohteita tuossa ajassa ehdittekin kiertämään.

    • jykaventures

      Autolla olis joo toki eri asia, mutta junilla, busseilla ja lentokoneilla ehdottomasti rinkka. Joo nyt kun oli vieraita niin oli vähän nopeampaa tahtia tuo nähtävyyksillä käyminen 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *