Asuminen,  Indonesia,  Matkakertomuksia,  Sukellus & Snorklaus

Lembongan Island rauhaa rakastavalle

Pakokaasun ja alkoholin huuruisen Balin jälkeen oli aika vaihtaa maisemaa vähän rauhallisempaan paikkaan. Eikä siinä kauas tarvitse mennäkkään kun tämä rauha löytyy, nimittäin Lembongan Island. Lembongan on Balin kaakkois puolella sijaitseva pieni saari joka on sillalla yhdistetty Ceningan saareen. Nämä taas ovat aivan isomman ja ehkä tunnetumman Penida Islandin itäpuolella.

Valittiin Lembongan koska teki mieli päästä rentoutumaan kunnolla paikkaan missä ei ole niin paljon väkeä ja löytyy jopa aivan privaatti rantoja, missä muita ihmisiä ei ole. Sitä Lembongan on juuri parhaimmillaan. Lembonganin ja Penidan ympärillä on myös yhtiä maailman parhaita sukellus ja snorklaus paikkoja! Saaren pintala on noin 8 neliökilometriä ja asukkaita vain 5000. Melkein koko paikkaa ympäröi koralliriutat ja hiekkarannat. Thats what i like! Kannattaa siis vuokrata skootteri jolla pääsee näkemään Lembongania ja Ceningania helposti.

Lembonganille pääsee vajaassa tunnissa speedboatilla Balilta Sanurin satamasta. Kyydin voi ottaa joko Musroom baylle tai suuremmalle Jungutbatu beachille. Mushroom bayn on näistä siis hieman vielä rauhallisempi, joten otettiin sieltä eka majoitus Suba Homestay. Pieni majatalo missä 3 omaa huonetta ja yksi 4 hengen asuntolahuone kerrossängyillä. Aivan mahtava asutus missä helposti tutustui muihin asukkaisiin pienellä uima-allas alueella. Menkää sinne jos Lembonganilla tulee käytyä.

Omistaja Maclir on myös erittäin mukava ja autto kaikessa mahdollisessa. Skootterin vuokraus ja retkille menot kannattaa myös varata hänen kautta, sillä hinnat on samat kun firmoilta suoraan buukattuna, välillä jopa halvemmat!

Snorklaus yritys Hidden Beachille

Ensimmäinen yritys snorklata suoraan rannalta ja vähän yrityksen puoliksi se jäikin. Oli meinaa juuri täysikuun aika, jolloin vuorovesien vaihtelu on kovimmillaan ja aallot saattavat olla todella suuria. Yleisesti täysikuu vaikuttaa meren liikehdintään kolme päivää sitä ennen ja kolme päivää sen jälkeen. Katottiin että asutuksen lähettyvillä oleva Hidden Beach voisi olla kokeilemisen arvoinen snorklaukselle ja vieressä on myös pieni laguuni minne pääsee vain uimalla.

Päästiin paikan päälle ja katottiin että alkaa jo aallot olemaan ihan hyvän kokosia. Kuitenkin päätös että kyllä me mennään kokeilemaan. Aallot iski suoraan rannalla olevia kivikkoja / koralleja päin. Päästiin jo veteen, mutta kaverille se oli vähän liikaa ja homma loppu siihen. Samalla hävis snorkkeli ja maskikin mutta mikä uskottominta mentiin laskuveden aikaan ettimään ja sieltähän se löyty parin kiven väliin jumiin jääneenä. Uskomaton mäihä kyllä.

Noh minähän uhkarohkeena tietenkin lähin vielä kokeilemaan jahka siellä jotaan näkyis. Ja uin lagoonille päin, siellä oli aika turha yrittää rantaan isojen aaltojen ja kivien välistä joten otin vain kuvat ulempaa, vesikin sen verran sumeeta ettei paljoa veden alla näkynyt. Takasin tullessa oli taas aallot noussu ja oli vähän hankaluuksia tulla takas rantaan. Pienen selkäraapasun saattelemana se kuitenkin onnistu lopulta. Noin puol tuntia tästä kateltiin että nyt ei enää ois rantaa päässy, alko aallot olemaan n. 2 metriä korkeita ja hajosi jo palon ennen rantaa kun laskuvesikin oli jo alkanu vaikuttaa. Ois joutunu uida seuraavalle beachille. Haha pientä jännitystä elämään!

Ympäri Lembongania skoottereilla

Molempien pienien saarien ympäri on siis helppo ajella skootterilla ja nähtävyyksiin näin ollen pääsee kätevästi ilman kyytien hommaamista. Saarela ei juurikaan autoja ole, mutta ns. golf autoilla ajellaan ihmisiä ees taas. Skootterin vuokra päivältä on 60000-80000 rupiaa, eli noin 4-5 euroa. Jos vuokraa pidemmäksi aikaa, niin varmasti saa halvemmalla.

Yksi saaren suosituimmista kohteista on Devil’s Tears missä aallot pamahtelee kallioita vastaan ja purskahtaa upeina suihkuina ylös ilmaan. Aluelle pitää maksaa pieni sisäänpääsymaksu, mutta se oli vain 10000 rupiaa. Devil’s Tearsilla on tietysti vielä täydenkuun aikaan aivan hiukean näköstä, sillä aallot on todella isoja. Siinä sai mukavat suihkut niskaan kuvatessa, mutta sehän vaan viilentää helteellä!

Hieman Devil’s Tearsin pohjoispuolelta löytyy The Point Bar ja Hidden Sunset Point. The Point Bar nimensä mukaan baari ja sieltä voi drinkkejä nauttien katsella auringonlaskua. Jotka yleensä ovat aika upeita Lembonganilla, aurinko laskee Balin taakse ja värjää taivaan maagisesti. Hidden Sunset Pointille voi vaikka ottaa omat eväät ja juomat mukaan. Siellä myös todella hieno blow point, mistä aallot pamahtelee ilmaan!

Saarelta löytyy myös paljon mukavia Beach Clubeja ja esim pohjoisessa The Coconut Hut, missä voi pelailla minigolfia. Rata nyt ei ihan maailman parhaassa kunnossa ollut, mutta kyllä siinä ihan hyvät pelit sai aikaseksi. Muutama hyvä livemusiikki paikkakin löytyy Decountry ja LGood, tästä lälkimmäisessä tuli käytyä monena iltana. Yleensä soittajat vaihtui parin päivän välein ja ruokakin paikassa oli todella hyvää, hieman kalliimpaa kun pienissä ravintoloissa, mutta live musiikista voi aina hieman enemmän maksaa. Yksi soittaja pari oli kyllä aivan uskomattoman kova, soolokitaristilta huikeita sooloja ja laulaja akustisen kanssa veti myös todella hyvin.

Ceningan saarelle ajellaan makeeta keltaista kapeaa siltaa pitkin ja siellä ekaksi pitikin päästä katsomaan Mahana Pointin ravintola. Ravintola on kallion reunalla ja vieressä on surfaajien suosima paikka. Tässä onkin mukava syödä ja katella surffaajia, suurin syy miksi tänne mentiin oli kuitenkin ravintolan jump point mistä pääsi hyppäämään suoraan ravintolan terassilta mereen. Korkeutta tällä on vähän alle 10 metriä. Samalla kannattaa käydä katsomassa Blue Lagoon ja Abyss Zipline.

Snorklaus reissu koralliriutoille ja Manta Baylle

Aallot kun oli vielä rannoilla isoja niin päätettiin ottaa ihan snorklausreissu ja sitten toinenkin perään. Ekalla reisulla lähti mukaan majatalolta muutama muukin niin otettiin private vene ja kuski. Tällä kertaa vielä aaltojen takia ei Manta Baylle päässyt rauskuja kattomaan kovan merenkäynnin takia. Mentiin lähialueden koralliriutoille. Virtaus riutoilla oli melko yllättävä. Vauhti oli kun olis juossu riutan vierusta pitkin. Noh mitäs siinä ku veneen reunasta kiinni ja anto virran viedä, siinähän sitä näki mukavasti riutan ilman mitään vaivaa! Mahtavan värikkäitä koralle ja paljon elämää.

Rauskuja kun ei päästy näkemään niin otettiin vielä myöhemmin toinen reissu ja sillon vihdoin päästiin! Kyllähän se rauskukin sieltä sitten löydettiin ja kokoa oli noin kaksi metriä. Hän tosin päätti pysytellä syvemmällä ja harmittaa pirusti kun en päässyt ottamaan kuvaa. Kerkesin meinaa siinä välissä ilmastoinnista saamaan flunssan, rausku oli noin 10m syvyydessä ja flunssan takia siis en saanut paineita tasattua korvista, eli ei pystyny sukeltamaan tarpeeks syvälle. Ei voi mitään… Pitää muistaa ettei laita sitä ilmastointia liian kylmälle, 25-26 on ihan sopiva!

2 Comments

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Joskus tulee havaittua, että majatalon isännän kautta saa tosiaan hommattua asiat jopa edullisemmin kuin firmoilta itseltään. Tästä tulee jotenkin aina hyvä fiilis, tuntuu että majapaikan isäntä on puolellasi. Harmi, kun ei rauskusta tullut kuvaa, onko aikomus vielä yrittää?

    • jykaventures

      Juu kyllähän ne isännät haluaa hoitaa asiat kunnolla että saa hyvät arvostelut, veikkaan myös että pienen buukkausbonuksen saavat matkayhtiöiltä itsekin. Kyllä se rausku vielä tulee löydettyä ennrmmin tai myöhemmin uudelleen ja sitten ei flunssaa oteta!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *