Asuminen,  Malesia,  Matkakertomuksia,  Ruoka

Kultturinen kaupunki Ipoh

Cameronilta matka jatkui Ipohiin. Lähin itse bussilla edeltä Cameronilta Ipohiin johon matkaa oli noin 2,5 tuntia, kaveri jäi vielä pariksi yöksi. Otin alkuun halvan hostellin joka olikin laadultaan yksi parhaista hostelleista missä on tullut yövyttyä, hintaa tälle tuli huikeat 4 euroa yöltä. Tällä alueella tosin ei juuri paljoa ollut nähtävää, se kuitenkin oli ison bussi aseman vieressä joten odottelin siellä että kaveri tulee perästä ja vaihdetaan sitten paikkaa. Mitä siinä sitten muuta kun hyvää ruokaa ja pari päivää rentoa hengailua. Iso ostoskeskus löyty viereisen tien varrelta joten painelin sinne syömään, kahveilemaan ja vähän täydentämään vaatevarastoja. Nyt on sitten melkein kuukauden setti vaatteita, joten ei tarvii kokoajan ramppaa pesulassa pesettämässä.

Ipoh sijaitsee noin 200 km Kuala Lumpurista pohjoiseen. Se on Malesian kolmanneksi suurin kaupunki ja asukkaita on noin 700 tuhatta. Ipohissa ei mahdottoman paljon ole nähtävää, mutta se soveltuukin erittäin hyvin esim. viikonloppun kohteeksi. Vanha kaupunki pienine kujineen on taiteellisen kaunista ja lähialueen temppelit on todellakin vierailemisen arvoisia. Ipoh on myös tunnettu Lost World of Tambun teemapuistostaan. Siellä ei kuitenkaan meidän retkiryhmä tällä kertaa vieraillu.

Otettiin hotelli aivan vanhan kaupungin keskustasta. Usmaton löytö se olikin, huone kahdelle omilla sängyillä ja katolla vielä uima-allas, tyyliltään hyvin oman laatuinen Belakang Kong Heng. Hintaa tälle sitten tuli vaan 9€/yö per naama, ei siis paha lokaatioon nähden ja kuitenkin hyvin laadukas paikka. Mikäs sen parempi kun hikisenä kaupunkikierroksen jälkeen tulee hotellille ja voi pulahtaa altaalla, joka katolla ollessa oli myös todella rauhallinen paikka. Kaupungin melukaan ei juuri sinne kuulunu.Kuala Lumpurissa tapaamani kaveri Joe tuli myös Ipohiin. Hänellä asuu siellä sukulaisia ja paikat ovat siis tuttuja, tämä olikin mahtava kun oli paikallinen opas mukana joka tiesi missä syödä ja osasi kertoa nähtävyyksistä enemmän!

Ipohin vierailemisen arvoiset temppelit

Ipohissa on monta erittäin hienoa buddha temppeliä jotka ovat rakennettu luolien sisälle ja näissä Ipohissa käyvän täytyy ehdottomasti vierailla. Temppeleihin tietenkään sisäänpääsymaksua ei ole. Suurinosa näistä sijaitsee lähellä toisiaan, joten oli aika kätevää käydä kurkkimassa useampi saman päivän aikana. Valittiin kohteiksi Ling Sen Tong, Nam Thean Tong ja Sam Poh Tong, jotka sijaiksevat aivan toistensa vieressä. Temppelit ovat täynnä vaikuttavan näköisiä patsaita ja ympärillä hyvin huollettuja puutarhoja. Suitsukkeiden tuoksulta näissä on mahdotonta välttyä, sillä niitä palaa aivan joka puolella temppeleiden aluetta.

Ling Sen Tongissa ulkona sijaitsevat patsaat ovat erittäin huikean ja värikkään näköisiä. Itse temppeli ja luola on hyvin pieni. Nam Thean Tong ei ollut muihin verrattuna vaikuttavan näkönen, mutta helposti sen samalla käy läpi kun nämä kolme menee katsomaan.

Näistä kolmesta kuitenkin huikein Sam Poh Tong, on aivan uskomattoman kauniilla puutarhalla varustettuna ja kaiken kruunaa luolan toisessa päässä aukeama keskellä kallioita. Temppelin luolan toisessa päässä tosiaan kun astut ulos luolasta todella luulet olevasi keskellä fantasiakirjaa. Paikka on kuin toisesta maailmasta. Korkeat kallion seinämät ympäröi alueen ja ylhäällä voi nähdä apinoiden hengailevan puissa. Aukeamalla on myös “Mystery Temple“, tänne sisäänpääsy ei kuitenkaan enää ole valitettavasti mahdollista, se silti on huikean näköinen ulkoa päin katsottunakin. Yhdessä nurkassa on pieni suojelualue kilpikonnille. Tänne ihmiset voivatkin tuoda hylättyjä tai löydettyjä kilpikonnia ja niistä pidetään täällä huolta. Tuli itsellä mieleen että tälläsessä paikassa voisi vaikka asua, aivan mahtava rauhallisuus ja eristys muusta maailmasta! Voin vain kuvitella sen henkilön tunnetta joka tämän paikan on ensimmäistä kertaa löytäny.

Kek Look Tong

Temppelikierroksen viimeiseksi säästettiin kuitenkin niistä isoin ja vaikuttavin Kek Look Tong. Jo itse sisääntulo on aivan valtavan hieno ja varustettu näyttävillä paikka suojelevilla patsailla. Portaiden sivussa on pienoismalli sisääntulosta joka yksityiskohtineen ja pienine kaloineen luo heti hyvän tunnelman vierailulle. Sisään astuessa alkuun tule iso sali josta luola alkaa. Toisella laidalla myös pieni mallinnus vesiputouksesta. Luolaan ylös portaita kiivetessä alkaa näkymään tippukiviä jotka on valaistu erittäin taiteellisesti ja patsaat ympäröi koko temppelin.

Luolan toisesta päästä aukeaa aivan uskomaton puistoalue. Ensimmäinen fiilis oli kun olisi taas astunut suoraan johkin fantasiakirjan pyhättöön. Puistoja ympäröi korkeat kallionseinämät, kaksi lampea on täynnä kaloja ja kilpikonnia. Aluetta kiertää polku joka on ympäröity erittäin hienoilla patsailla ja hyvin huolletuilla kasveilla. Keskellä puistoa on “kivipolku” joka tulisi kävellä ilman kenkiä. Polku on täynnä pieniä kiviä, alkuun ei jalkojen pohjissa tuntunut juurikaan mutta muuama kymmen metriä käveltyä, johan alko tuntumaan ja ei kyllä kestäny koko reittiä kävellä. Hyvää jalkapohjien hierontaa kuitenkin. Tämä kohde kannattaa myös jokaisen Ipohissa vierailevan kokea! Ipohissa on vielä yksi erittäin suosittu Perak Tong Temple, jonne meillä ei tällä kertaa aika riittänyt.

Ipohin ruokakulttuuri

Ipoh on myös kuuluisa ruuastaan ja sehän siellä onkin uskomattoman hyvää, eikä hintakaan tuhoa lomabudjettia. Ipohissa valmistetaan myös erittäin hyvää kahvia, joka on normaalia malesialaista kahvia hieman vahvempaa. Ehdottomasti kannattaa kokeilla Kopi Ais, eli kahvi jäillä. Tämä on hyvin kermainen ja vahva kahvi, joka tarjoillaan jäiden kanssa. Kyllä aamu alkaa hyvin kun tämän tilaat! Parhaan Kopi Aisin löydät vanhasta kaupugista ikonisesta Thean Chun ravintolasta. Tilaa myös aamupalaksi Kai See Hor Fun keitto, aivan uskomattoman hyvä nuudelikeitto. Hakka Mee – jauheliha ja nuudeleita, sekä Cheong Kee – Beef Noodles ovat myös hyvin suosittuja ja erittäin hyviä annoksia ympäri Ipohia.

Suosittelen ravintoloissa tilaamaan monta erilaista annosta ja jakamaan nämä yhdessä, tai no tätä kyllä suosittelen koko Aasiassa. Näin pääsee maistamaan montaa eri ruokaa eikä tarvitse syödä vain yhtä annosta. Ipoh on kuuluisa myös “Jääoluesta”, olut kylmennetään melkein jäiseksi, kaataessa olut vaahdotetaan ja näin vaahto muuttuu jäähileiseksi lasissa. Omasta mielestäni tämä on kyllä hyvän oluen tuhoamista… Kaikilla kai makunsa. Ipohissa on myös paljon kiinalaisia leipomokahviloita, joista saa erittäin hyviä pieniä leivoksia.

Kai See Hor Fun

Varaa siis Ipohin aikaa 2-4 yötä, maistele paikallisia herkkuja ja käy tutustumassa temppeleihin. Iltaisin moni paikka hiljenee melko ajoissa, mutta vanhan kaupungin läheltä löytyy baarikatu jossa meno jatkuu myöhään iltaan, jos sellanen kiinnostaa. Tämä kulttuurinen kaupunki on huomattavasti esim Kuala Lumpuria rauhallisempi. Kaiken kaikkiaan viehättävä kaupunki vierailla ja ehdottomasti myös sen arvoinen.

Ipohin hieman ehkä päästään sekaisin oleva retkiryhmä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *