Asuminen,  Malesia,  Matkakertomuksia,  Ruoka

Kuala Lumpur – The City of Lights

Kuala Lumpur, jossa viikko vierähti hyvin nopeasti Kuala Lumpur ja tekemistä olisi kyllä riittänyt pidemmäksikin aikaa. Tällä kerralla kuitenkin viikko sai riittää koska vapaaehtoistyöt odottivat Penangissa. Kyllä pakko myöntää että oli aikamoinen kulttuuri shokki vaihtaa Kuala Lumpuriin pienen saaren elämän jälkeen. Ihmisiä on joka puolella enemmän kun Ko Phaymailla oli yhteensä. Kyllä siihen lopulta sitten alko tottumaan. No mitä siellä on sitten tekemistä?

Batu Caves

Lähdin heti ekana päivänä katsomaan Batu Caves – luolat ja tämä nyt jokaisen Kuala Lumpuriin matkustavan kannattaakin tehdä. Luolaan kiivetään jyrkkiä värikkäitä portaita pitkin joita on yhteensä 272. Kuumuudessa siinä pieni hiki tulee, mutta kyllä kuitenkin vaivansa arvoinen. Siksi sinne kannattaakin suunnata heti aamusta kun on vielä vähän viileempää ja ihmisiä on vähemmän. Matkalla ylös tulee vastaan paljon apinoita. Mitään ylimäärästä ei kannata roikkua tai ruokaa pitää apinoiden ulottuvilla nimittäin ne kyllä pöllitään saman tien. Apinat on sen verran tottunu ihmisiin että tulee repimään tavarat suoraan kädestä. Kannattaa siis olla tarkkana. Luolille pääsee kätevästi Komuter junan sinisellä linjalla joka on hyvin halpa vaihtoehto. Toki taksin tai bussinkin voi ottaa, mutta suosittelen junaa. Luolilla on yleinen pukukoodi niin kuin yleensäkkin temppeleissä. Naisilla tulee olla pitkät housut tai hame ja olka päät eivät saa näkyä. Miehillä riittää t-paita ja sortsit.

Portaiden yläpäässä alkaa pääluola joka melko hieno näky ja täynnä hindulaista tunnelmaa. Tarkkaile ylöspäin sillä luolassa yllättäen on lepakoita jotka saattavat lennellä siellä täällä. Alhaalla on maksullinen luola joka on täynnä hienoja maalauksia Hindu jumalista ja ulkona paljon erilaisia lintuja. Tämän hinta oli 5 ringgettiä, joka on noin 1€, eli kyllä se kannattaa maksaa. Kokeilin myös “jääveistos museoa” joka maksoi 10 ringgettiä, mutta tämä ei kyllä ollut rahansa arvoinen. Suomessa voi sitte katella niitä jääveistoksia jos sellaset kiinnostaa. Tätä tosiaan kuitenkin suosittelen kaikille Kuala Lumpurissa käyville.

Aquaria KLCC

Niinkun tapoihini kuuluu niin tietysti myös aquarium piti käydä kurkkaamassa. Oikeestaan aina jos sellanen löytyy matkakohteesta niin kyllä sinne tulee suunnattua. Kiinnostaa sen verran paljon kaikki merenelävät. Paikka oli ehkä noin keskiluokkaa kooltaan verrattuna muihin maailman aquariumeihin. Sisäänpääsy lippu maksaa 75 ringettiä, joka on noin 15€. Valikoima on kattava ja tietoa löytyy todella hyvin englanniksi, jos eliöstä jaksaa tai haluaa lukea tarkempaa tietoa. Lopussa on hai allas jossa paljon erilaisia haita kaloja ja kilpikonnia. Näitä voi ihastella samalla kun liukuhihna kuljettaa eteenpäin. Kaiken kaikkiaan ihan kiva kokemus, mutta hinta ehkä kokoon nähden hieman korkea.

National Museum of Kuala Lumpur

National Museum sijaitsee Jalan Damansarassa melko lähellä KL Sentralin asemaa. Museo ei ole kovinkaan suuri, mutta sieltä saakin melko hyvän yleiskuvan Malesian historiasta ja kulttuurista. Itsellä meni museon läpi käymiseen noin tunti, ihan kaikesta ei tullut luettua. Jos satut olemaan lähellä ja historia kiinnostaa, kyllä tämä kannattaa käydä ehdottomasti katsomassa. Museon jälkeen voi esim. mennä Perdana Botanical Gardensiin, mikä on erittäin iso ja hieno puistoalue. Siellä on myös Lintu- ja Perhospuisto, joita suositellaan paljon. Tällä kertaa aika ei riittänyt siellä käymiseen.

Majoitus hostellissa

Nappasin reissun ekan hostellin joka maksoi 40€ / viikko. Hostelli oli ison Regalia talon 23 kerroksessa. Tämä oli ilmeisesti tehty johonkin vanhaan asuntoon josta muokattu vain hostelli. Huoneita oli kaksi ja sänkyjä yhteensä 14. Siellä oli myös yhteinen iso olohuono missä oli mukava viettää aikaa muiden asukkaiden kanssa. Sieltä tarttuikin kaksi uutta kaveria Joe ja Marco, jotka lähtivät vielä mukaan Penangiinkin. Talon katolla löytyy mahtava uima-allas josta näköalat ovat huikeat suoraan kaupungille päin. Altaalle piti respasta varata erikseen aika sillä talossa on niin paljon asukkaita. Huoneet ja keittiö ei ollut missään parhaimmassa kunnossa, mutta sepä näkyikin hinnassa joka ei hirveästi päätä huimaa. Tällä hinnalla ja vielä vähän halvemmallakin on tarjolla paljon hostelli majotuksia. Yksin matkustavana on kiva välillä olla hostellissa siellä siellä tapaa helposti uusia ystäviä.

Ostokset ja ruoka Kuala Lumpurissa

Ostoskeskuksia Kuala Lumpurista löytyy todella paljon ja ruokaa on aivan joka lähtöön. Elektroniikkaa on hyvä ostaa Malesiasta sillä niissä ei ole veroa mukana. Shoppailla voi siis valtavissa ostoskeskuksissa joita eniten löytyy Bukit Bintangin alueelta tai joka puolella löytyvissä katukojuissa, joista löytyy melkein mitä vain. Hinnat myöskin näissä ovat hyvin matalat, toki laatu sitten on myös sen mukaista.

No entäs ruoka sitten? Huh, no sitä löytyykin sitten aivan laidasta laittaan. Malesian asukkaat koostuvat Malesialaisista, Kiinalaisista ja Intialaisista, joten ruuan tarjonta on sen mukaista. Henkilökohtaisesti kannatan aina katukeittiöitä ja niitä löytyy Kuala Lumpurista tuhansia. Eri aluilta löytyy eri kansallisuuksien päivä- ja yömarketteja. Näissä on lukematon määrä pieniä kojuja ja valikoima on erittäin suuri. Näissä on hyvä ottaa pieniä annoksia kavereiden kanssa ja maistella mahdollisimman paljon eri ruokia. Kuitenkin huomasin että esim. Chow Kit marketin läheisyydessä olevat pienet ravintolat ovat välillä jopa halvempia kun katukeittiöiden antimet. Halvimmillaan näistä saa hyvän aterian 1 euron hinnalla (5 ringettiä) . Näissä tulikin syötyä enemmän. Kävimme esim. Malesialais/Thaimaalaisessa ravintolassa jossa neljä ruokaa juomineen maksoi vaivaiset 5 euroa. Ostoskeskuksissa löytyy hieman hienompia ravintoloita, mutta monessa näissäkään perus ruuan hinta ei paljoa kahta euroa ylitä (10 ringettiä). Malesiassa on paljon muslimeita, joten alkoholia ei ihan jokaisesta paikasta saa. Kuitenkin on alueita missä on baareja ja yleisesti esim. kiinalaisten ravintoloiden antimiin kuuluu myös alkoholi. Juomat kuitenkin ovat suhteellisen kalliita verrattuna ruokaan. Pieni olut maksaa yleisesti jopa yli 2 euroa (12 ringettiä) jolla tosiaan voi jo saada kaksi ateriaa.

Parhaita alueita syödä Kuala Lumpurissa:

Jalan Alor – KL:n kuuluisin ruoka katu joka täyttyy ihmisistä illan mittaan ja ruokaa on moneen lähtöön. Ennen aluetta kutsuttiin punaisten valojen alueeksi. Lähellä on myös Changkat Bukit Bintangin katu josta löytyy paljon pieniä baareja, josta alue onkin kuuluisa. Syömisen jälkeen on siis helppo mennä ottamaan muutama juoma, jos jano yllättää. Nämä sijaitsee tosiaan myös Bukit Bintangin alueella, josta löytyy parhaimmat shoppailu mahdollisuudet.Chow Kit Market – Chow kit sai nimensä vanhan tinan kaivajan Loke Chow Kit mukaan. Alueella on todella paljon pieniä kojuja ja lähistöltä löytyy lukematon määrä ravintoloita, joissa hinnat ovat hyvin alhaisia. Ruoka on pääosin Malesialaista tai Indoneesialaista. Alkoholia alueella on vaikea löytää sillä suurin osa omistajista on muslimeja. Alueelta saa myös erittäin paljon tuoreita raaka-aineita, jos haluaa itse laittaa ruokaa. Myös erilaisia hedelmiä on hyvä täällä kokeilla sillä ne ovat erittäin tuoreita. Chow kitissä on myös Malesian isoin Wet market, mistä saa aamuisin tuoretta kalaa, lihaa ja äyriäisiä. Jotkut paikat ovat kuin pieni labyrintti missä mennään kapeita katuja kojujen keskellä. Lähistöllä on myös hieman vaarallista liikkua keskellä yötä, joten kannattaa mennä paikalle ajoissa.

China Town – China townista löytyy myös pieni marketti alue missä on kojuista tarjoiltavaa katuruokaa Petaling Street Marketissa. Hieman tasokkaampi Central Market on myös hyvä vaihtoehto, toki hieman hintavampi. Alueella on myös paljon ravintoloita joissa ruoka on hyvin edullista, mutta alueelle tulee myös kokoajan uusia trendikkäämpiä kahviloita ja ravintoloita. Vaihtoehtoja on siis erittäin paljon shoppailuun ja ruokailuun. Alueella on myös paljon vanhaa kiinalaista arkkitehtuuria ja rakennukset on erittäin viehättävän näkösiä.

Little India – Little India sijaitsee Brickfieldissä, jossa vaatteita, koruja yms. myydään pienellä labyrinttisilla kujilla. Täältä saa myös hyvää Intialaista ruokaa kohtuullisilla hinnoilla. Little India on aivan KL Sentral aseman lähellä, johon erinomaiset kulkuyhteydet.

Lue lisää Kuala Lumpurista Matkavinkeissä!

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *