Asuminen,  Malesia,  Vapaaehtoistyöt

Ensimmäinen vapaaehtoistyö – Penang

Pienen lomailun jälkeen oli sitten aika ryhtyä kokeilemaan miltä se vapaaehtoistyö tuntuu ja kohteeksi valiintui Penang. Vapaaehtoistyön löytämiseen kirjauduin Workaway.info palveluun. Se on erittäin kätevä sivusto löytää vapaaehtoistöitä. Sovelluksen kautta töitä on helppo etsiä mistä päin maailmaa tahansa. Niin työtä tarjoavia, sekä työtä hakevia löytyy kymmeniä tuhansia joka puolelta maailmaa. Samalla voi etsiä myös uusia matkakumppaneita joiden profiileja näkyy esim. vaikka lähialueen perusteella. Sieltäpä matkakavereitakin on jo tarttunut mukaan ja varmasti tulee jatkossa myös paljon lisää. Valinnan varaa töille on myös erittäin paljon omien kiinnostusten kohteiden mukaan.

Töitä on tarjolla kansalaisjärjestöissä, hostelleissa/guest houseissa, perheissä auttaen kodin arjessa, kouluissa, eläinten parissa, erilaisissa yhteisöissä, laivoilla/purjeveneillä, farmeilla tai erilaisissa projekteissa. Jokaiselle löytyy siis varmasti jotakin. Palvelu itsessään maksaa vain 50€ vuodessa, joten se ei ole kovin iso sijotus noin hyvälle ja laajalle sivustolle. Sovellus itsessään myös erittäin hyvin toimivakokonaisuus.

Itse ajattelin alottaa kevyesti menemällä hostelliin tekemään vähän sitä sun tätä. Katoin että paikkoja oli melko paljon Penangissa joten lähettelin sinne viestiä muutamaan eri hostelliin. Sainkin sitten yhteydenoton EZ Social Hostellista ja päätin lähteä sitä kokeilemaan. Sovin aluksi että olen vähintään kaksi viikkoa ja kattoo sitten jos haluu olla pidempää. Sovittiin omistajan kanssa että teen vuoroja baarin puolella, mikä sopi mulle mieluiten.

Hostellin ylimmässä kerroksessa on siis asukkaille tarkoitettu pieni baari, josta saa juomia ja pientä purtavaa. Aamusin tarjolla on myös vaatimaton aamupala, mutta kun miettii niin todella harvoin hostellin hintaan kuuluu ilmainen aamupala. Yö tässä hostellissa on noin 10€ pintaan. Alottelin ekan vuoron iltavuorolla. Iltavuoro on 18-23, yleisesti näissä vapaaehtoishommissa on tapana tehdä noin 5 tuntia, 5 päivänä viikossa, eli aika kevyttä hommaa. Vastineeksi saa yleensä ilmaisen asumuksen ja ruuan, joten tämä on hyvä tapa säästää rahaa ja matkustaa todella halvalla. Samalla pääsee tutustumaan kuitenkin lähialueeseen ja kulttuuriin koska vapaa-aikaa on paljon.

Iltavuoro baarin puolella tietysti onkin vilkkain. Siellä Happy Hour oli 7-9 jolla yritettiin saada asukkaat baarin puolelle. Häppäri oli kaksi drinkkiä yhden hinnalla, mitään erikoisempia cocktaileja ei oo tarjolla, mutta perus viski, vodka, gin tms plandiksella. Siinähän se ilta hujahtikin melko nopeesti ku oli kokoajan hommaa ja iltavuoroon kuulu että sai ottaa pari drinkkiä itekkin 😀

Enimmäkseen kuitenkin tein aamu- ja välivuoroja. Aamuvuorossa tarjoiltiin se pikku aamupala ja välivuorossa lähinnä kaappien täyttö ja jotaan pientä mitä nyt voi tehdä. Suurin osa vuoroista mulla oli välivuoroja ja siinä kyl kävi aika pitkäks, ei välillä oikeen mitään tekemistä. Noh eipähän tarttenu ainakaan rehkiä liikaa.

Workawayn profiilissa puhuttiin että on mahdollisuus tutustua paikalliseen kulttuuriin omistajan ja muiden kanssa, mutta se nyt ei ihan tässä paikassa pitänyt paikkansa. Enimmäkseen oli tarkotus vaan saada jengi juomaan illalla ja siitä siirryttiin sitten bilepaikkoihin 11 jälkeen. Ei kyllä ihan mun juttu. Asukkaatkin siellä oli hyvin nuoria ja iltasin musiikki soi niin kovalla että ei kuule puhua. Enemmänkin paikka oli siis tällänen nuorien biletyshostelli. Ei siis omalta puolelta mitään valittamista mutta ei ehkä itelle se mieluisin paikka.

Ens kerralla johonkin missä on sitten vähän rauhallisempaa, enemmän yhteilöllisempää toimintaa paikallisten kanssa ja ennen kaikkea mahdollisuus päästä tutustumaan enemmän paikalliseen kulttuuriin, ruokaan jne. Kuitenkaan tätä kahta viikkoa pidempää en sitten halunnut siellä viettää. Hyvä ensimmäinen kokemus kuitenkin ja tästä on hyvä lähteä uusia haasteita kohden. Hostellista tulikin sitten uusia tuttuja muista workawaylaisista joiden kanssa jatkoin matkaa, tästä lisää myöhemmin… Matka jatkuu!

Kurkkaa ihmeessä Workaway.info jos vapaaehtoistyöt kiinnostaa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *