Etelä-Korea,  Matkakertomuksia

Gyeongju ja historialliset kohteet

Kirjoitellaampas pitkästä aikaa taas tarinoita ja kohteena Gyeongju. Pahoittelut lukijoille, hieman on jäänyt päivittäminen, mutta eihän se haittaa. Kerrotaan nyt vähän takasin päin miten se Etelä Korean matka jatkui, siellähän se oli siis elokuussa joten kiritään pikkuhiljaa aukataulu takaisin nykyhetkeen!

Eli Soulista otettiin juna Gyeongjun kaupunkiin. Matka kestää hieman yli kaksi tuntia ja hinta noin 50€ henkilöltä. Junathan Etelä Koreassa on erittäin hyvä tapa liikkua vaikkakin ei halvimmasta päästä. Junat menee todella lujaa joten pidempikin matka hujahtaa äkkiä! Gyeongju sijaitsee noin 30 km päässä Japaninmeren rannikosta itäpuolella. Gyeongju oli Silla-valtion pääkaupunki ja siellä on paljon arkeologisia kohteita.

Asumus otettiin vähän hotellista poikkeava eli, Gyeongju Tiamo Pension. Siellä tuli enemmänkin mökkifiilis, mikä oli hiton jees. Parissa kerroksessa huone, missä keittiöt ja kaikki. Ulkona pieni uima-allas ja rauhallinen alue. Omasta mielestä huomattavasti kivempi kun tylsä hotellihuone! Omistaja myös aivan mahtava ja mukava, suositteli hyvät paikat ja vielä tarjosi kyydinkin kerran 🙏

Cheonmachong ja Daereungwon Tomb Complex

Ensimmäisenä kohteena lähettiin kattomaan vähän vanhoja kuninkaallisten, eli Sillojen hautoja. Cheonmachong tarkoittaa englanniksi “Sky Horse” ja oli tämän alueen ainoa hauta johon pääsi sisälle. Sisällä on pieni museon tyylinen alue jossa hautakammio sisältöineen ja tarinoita alueelta. Kaivaukset aloitettiin 1970 luvulla ja sieltä löydettiin huikeat 11,500 esinettä.

Samalla alueella, Daereungwon Tomb Complex, on myös monta mutta hautaa, mutta näihin ei kuitenkaan pääse sisälle. Kuitenkin alue on todella iso puistomainen, vihreine kumpuineen ja kasvillisuuksineen. Kummut ovat siis näitä hautakammioita. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka!

Donggung Palace & Wolji Pond

Haudoilta on hyvä kävellä ison puistoalueen läpi seuraavalle kohteelle. Muutenkin puistot ovat erittäin hienoja varsinkin iltaisin valaistuina. Ja siinä oli myös hyviä ruokapaikkoja pienen kylän ympäristössä. Löytyi halvemmasta ihan luksuksesen asti. Pitihän se eväät käydä nappaamassa!

Donggung Palace & Wolji Pond on aivan upea Silla hallitsijoiden vanha palatsia-alue. Tänne suosittelen ehdottomasti menemään pimeällä, valaistuna alue on huikean näköinen. Alueen ympäri kävelee noin tunnissa. Japanilaisten valloittaessa Etelä Korean aluueen rakennelmat valitettavasti tuhottiin kokonaan, niin kuin monessa muussakin kohteessa. Kuitenkin onneksi monia paikkoja on alettu kunnostamaan ja rakentamaan uudelleen alkuperäisen näköiseksi. Ensimmäiset rakennelmat alueelle tehtiin jo 57 BCE – 935 CE.

Bulguksa Buddha Temppeli

Seuraavan päivän ekaksi kohteeksi valittiin Bulguksan temppeli, joka on yksi Gyeongjun suisituimmista nähtävyyksistä. Tämä 700 luvulla todennäköisesti rakentamaan aloitettu temppeli tuohottiin myös lähes kokonaan Japanilaisten valloituksen aikana, mutta on nykypäivä lähestulkoon kokonaan rakennettu uudelleen. Esimmäinen pieni temppeli rakennettiin alueelle jo 500 luvulla.

Temppeli on hyvin suuri hienoine rakennuksineen ja puisto-alueineen, jonka myös Sillat rakennuttivat monien vuosien aikana. Alueelta löytyy museo josta saa erittäin hyvän kuvan sekä Bulguksan ja muiden lähi temppeleiden historiasta. Etelä Koreassa historialliset kohteet ovat joko ilmaisia tai lipun hinta on erittäin pieni noin 1€. Ehdottomasti siis tälläiset kohteet ykkösenä listalle jos Koreaan aijot!

Seokguram Grotto

Seokguram Grotto sijaitsee melko lähellä Bulguksaa ja sinne on helppo liikkua paikallisella busilla. Nämä kohteet onkin siia hyvä yhdistää samaan reissuun. Vaikka tämän paikan nopeasti käy katsomassa, on se silti näkemisen ja kävelyn arvoinen.

Ylös vuorille 750 metriin kiivetään polkuja ja portaita pitkin, ei siis tietenkää koko matkaa ylös tarvitse kavuta, mut loppumatka parkkipaikalta. Luonto täällä on erittäin hienoa vuoristoista havupuista kasvustoa ja maisemat ovat huikeat. Perillä ylhäällä luolan sisällä on erittäin iso Buddhan patsas ja tätä kutsutaankin Korean suureksi arkkitehtuuriseksi saavutukseksi. Valitettavasti patsasta ei saa kuvata sisältä.

Gyeongju kyllä kaikkine historiaalisine kohteineen oli erittäin hieno kaupunki vierailla. Meillä oli asutus vain kaksi yötä joka todettiin jopa liian lyhyeksi. Olisi vielä ollut paljon enemmänkin näkemistä ja tekemistä. Pitää varmaa siis käydä ens kerralla uudelleen! Kuka lähtee mukaan?

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *